Primarni cilj plasman među 16 najboljih
Napisao Milos Pavicevic    srijeda, 30 avgust 2017 15:23    PDF Štampa El. pošta

A_tim_Eurobasket_2017_1Reprezentaciji Crne Gore primarni cilj na Evropskom prvenstvu biće da prođe grupu i plasira se među 16 najboljih, zajednička je ocjena igrača i stručnog štaba reprezentacije uoči puta na šampionat. Šampionat će biti odigran od 31. avgusta do 17. septembra u Turskoj, Izraelu, Finskoj i Rumuniji. Selektor Bogdan Tanjević odredio je konačan spisak od 12 igrača, na kojem nema Milutina Đukanovića i Danila Nikolića. Tanjević je kazao da mu je žao što Đukanović i Nikolić ne putuju na prvenstvo, navodeći da oni to zaslužuju svojim talentom i ponašanjem.  On je rekao da reprezentacija na šampionatu mora u svakom meču ući sa željom da pobijedi.

A_tim_Eurobasket_2017_13"To nije nemoguće, nećemo se takmičiti ko će dati više poena, moramo igrati tvrdo i napraviti napor da se smanji uticaj velikog talenta španskih košarkaša na svakoj poziciji. Bez malo reserve ćemo ući u meč sa Španijom, bez obzira što nas dan kasnije očekuje izuzetno značajan duel sa Mađarskom. Sigurno nećemo kalkulisati", kazao je Tanjević na konferenciji za novinare.

Crna Gora će na EP igrati u C grupi, u Klužu, sa Španijom, Češkom, Mađarskom, Rumunijom i Hrvatskom.

A_tim_Eurobasket_2017_15Kapiten Bojan Dubljević kazao je da su svi igrači spremni i da jedva čekaju da počne EuroBasket.

"Spremni smo psihički i fizički da predstavimo Crnu Goru kako dolikuje, da damo svoj maksimum i da se borimo. Nadam se da će iz toga izaći pozitivan rezultat", rekao je Dubljević.

On je komentarišući duel sa Španijom, na startu šampionata, kazao da je ona možda i glavni favorit za titulu.

"Biće težak meč. Španija ima izvanredan tim, ali spremni smo. Ne razmišljamo o njima, već treba da radimo ono što najbolje znamo. Moramo se truditi da svaku njihovu grešku iskoristimo i pretvorimo u poene. Da se trudimo da pobijedimo svakoga", rekao je Dubljević.

A_tim_Eurobasket_2017_16Centar Nikola Vučević kazao je da je primarni cilj plasman među 16 najboljih i da je to realan cilj za tu ekipu.

"Treba da se fokusiramo i da ne razmišljamo o potencijalnim rivalima, već o prvom narednom. Da se fokusiramo na pet utakmica u gruu i da sve uradimo da je prođemo. To bi bio veliki uspjeh, jer prvi put igrali drugu fazu šampionata. To je realna slika snage reprezentacije, iako neće biti lako", rekao je Vučević.

A_tim_Eurobasket_2017_5Vučević je istakao da je prva utakmica najteža i najvažnija.

"Spremni smo i motivisani, željni da se pokažemo. Na startu nas čeka favorit uza titulu,predvođen braćom Gasol. Biće lijepo igrati protiv najjače centarske linije u Evropi. Da vidimo i mi gdje smo. Ne možemo da im prijetimo, ali se nećemo ni predati", kazao je Vučević.

Plejmejker Tajris Rajs kazao je da je zadatak poznat i da sve treba uraditi da se ispuni.

"Pripreme su bile teškei naporne. U zadovoljavajućem smo fizičkom stanju i spremni smo za Evropsko prvenstvo. Znamo šta je zadatak i svi ćemo dati sve od sebe da ga ispunimo. Očekujem da ćemo biti bolji nego prije četiri godine u Sloveniji", kazao je Rajs.

Muška seniorska deseta reprezentacija koja je ovog ljeta nastupala na šampionatima Evrope.

A_tim_Eurobasket_2017_17Crna Gora je jedna od osam država čije su sve reprezentativne selekcije sačuvale mjesto u A diviziji, uz Francusku, Španiju, Srbiju, Litvaniju, Njemačku, Tursku i Italiju.

Reprezentacija u srijedu u 20. 30 sati čarterom Montenegro airlinesa putuje u Kluž, a u petak igra prvu utakmicu na šampionatu Evrope, protiv Španije, u 16 sati i 45 minuta.

U subotu rival je Mađarska (14 sati), u ponedjeljak Hrvatska (16.45), u utorak Češka (14), a narednog četvrtka Rumunija (19.45).

Najbolje četiri selekcije iz grupe izboriće osminu finala.

Timovi iz grupe C u osmini finala ukrštaju sa ekipama iz grupe D, u kojoj su Srbija, Turska, Rusija, Letonija, Belgija i Velika Britanija.

Završnica šampionata igra se u Istanbulu.

 

FIBA Live scores