Protiv Španije na otvaranju EuroBasketa
Napisao Milos Pavicevic    četvrtak, 31 avgust 2017 19:17    PDF Štampa El. pošta

Kluz_prvi_trening_5Muška seniorska reprezentacija igraće u petak (16. 45 sati) u Klužu sa Španijom utakmicu prvog kola C grupe Evropskog prvenstva u Turskoj, Izraelu, Finskoj i Rumuniji. Biće to premijerni meč za izabranike Bogdana Tanjevića na trećem učešću našeg državnog tima na EuroBasketu, na kojem je primarni cilj osvajanje jednog od prva četiri mjesta u grupi koja donose plasman u eliminacionu rundu koja će se igrati u Istanbulu. U ostalim mečevima C grupe, u 15 sati počeće duel Mađarske i Hrvatske, dok će se u 20 sati i 30 minuta sastati Češka i Rumunija. Timovi iz grupe C u osmini finala ukrštaju sa ekipama iz grupe D, u kojoj su Srbija, Turska, Rusija, Letonija, Belgija i Velika Britanija. Reprezentacija je u Kluž stigla u srijedu oko 23 sata po lokalnom vremenu, a u četvrtak odradila i prvi trening u ''Polivalenta'' areni u kojoj će se igrati utakmice grupe C.

Kluz_prvi_trening_1Bek Suad Šehović obećava požrtvovanost njega i saigrača kako bi pokušali da pobijede favorizovanu Španiju.

“Španija ne samo da je favorit u grupi, već i na cijelom Evropskom prvenstvu. Čast je igrati protiv takvog velikana. Sjutra ćemo dati sve od sebe, pripremili smo se, a da li će to biti dovoljno za pobjedu, vidjećemo”

Kluz_prvi_trening_3Šehović je igrao i na prethodnom Evropskom prvenstvu, u Sloveniji 2013. godine, kada je Crna Gora takmičenje završila u grupi. Ovog puta ima recept za prolaz dalje…

“Treba da budemo mirni. Od prve utakmice da krenemo, damo sve od sebe, pa onda svaka naredna. Jednu po jednu da pripremamo, analiziramo i ako uđemo hladne glave u svaku utakmicu i puni energije, mislim da će biti dovoljno za prolaz dalje.”

Kluz_prvi_trening_4Mađarska i Rumunija su glavni konkurenti crnogorskoj reprezentaciji za prolaz u narednu rundu.

“I na prošlim prvenstvima nam se dešavalo  da budemo kvalitetniji od ostalih i da očekujemo veliki rezultate i domete, pa se ispostavilo pogrešno. Svakog protivnika treba shvatiti ozbiljno, kao da je svaki protivnik Španija i sa takvim stavom ćemo dati više od naših mogućnosti i pokazećemo kvalitet potreban za pobjede.”

Plejmejker reprezentacije Nikola Ivanović smatra da će meč sa Španijom koristiti ekipi na dizanju samopouzdanja i kvalitetu igre za naredne mečeve koji će biti presudni za prolaz u narednu fazu.

“Prva utakmica je protiv kandidata za osvajanje Evropskog prvenstva. Utakmicu treba da shvatimo kao veliki izazov, prilika da pokažemo šta znamo, da odigramo na najvećem nivou. Rezultat nije u prvom planu, ali se nadam da će utakmica koristiti za dizanje samopouzdanja i kvalitet igre za naredne protivnike.”

Od početka priprema cilj reprezentacije je plasman u narednu fazu.

“Cilj je dosta realan i svi očekujemo prolaz u drugu fazu. Očekujem pobjede protiv Rumunije, Mađarske i Češke, dok će meč sa Hrvatskom biti izuzezno dobar i nadam se pobjedi”, zaključio je Ivanović.

 

FIBA Live scores