Testirani najmlađi crnogorski košarkaši
26.06.2019

Nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore izvršili su danas antropometrijsko mjerenje košarkaša pionira iz Crne Gore.

Naime, 24 selektirana dječaka je na okupljanu u Tivtu, pod vođstvom selektora Zorana Marojevića, u okviru mini priprema za međunarodni turnir, tzv. nezvanično prvenstvo Evrope, koji će se u avgustu održati u Sloveniji.

U okviru mjerenja dobijeni su i prezentovani podaci o visini tijela, procentualnom sadržaju masti u strukturi tijela košarkaša, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i parametri metabolizma.Takođe, izmjerene su i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

„Imajući u vidu da je košarka sport „visokih ljudi“, vrijednosti pojedinih morfoloških karakteristika mogu biti od presudnog značaja u nekim stupnjevima selekcije u košarci. Sa druge strane, mogu biti pomažući ili remetilački faktor u pravilnom razvoju motoričkih sposobnosti u ovom uzrastu. Iz ovih razloga smatramo jako značajnim ovakav vid procjenjivanja potencijala mladih sportista“, rekao je doc. dr Milovan Ljubojević.

Mjerenje su obavili, pored doc. dr Milovana Ljubojevića i dr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević.