Odlične provjere za kadetkinje u Skoplju
29.07.2019

Naša ženska kadetska reprezentacija ostvarila je dvije pobjede i poraz na pripremnom turniru u Skoplju.

Izabranice Vladana Radovića su u Sjevernoj Makedoniji imale dobre provjere protiv Bugarske, Bosne i Hercegovine i domaćina. 

"Turnir u Skoplju nam je bio prva provjera i mislim da će nam jako značajno biti iskustvo igranja u ovom sistemu. Tri utakmice u tri dana su nešto što nas i očekuje na prvenstvu. Igrali smo protiv dvije ekipe koje su sličnog kvaliteta i jednu lakšu utakmicu u kojoj sam nastojao maksimalno da pružim šansu svim igračicama koje su bile u sastavu." kaže selektor Radović.

Naše djevojke su savladale Bosnu i Hercegovinu 58:55, protiv Sjeverne Makedonije su do trijumfa stigle ubjedljivo 66:23, dok je poraz upisan u meču sa Bugarskom 67:56.

"Prva utakmica protiv reprezentacije BiH nam je jako značajna jer smo u prvom dijelu vidjeli naše nedostatke i slabosti, a u drugom pokazali karakter, značajno popravili koncentraciju i intezitet i vratili se nakon 16 poena zaostatka. Druga utakmica protiv Sjeverne Makedonije je poslužila za razigravanje svih 12 igračica u rosteru i tu smo bez većih poteškoća došli do ubjedljive pobjede. Poslednja, treća utakmica je bila protiv domaćina ovogodišnjeg prvenstva, reprezentacije Bugarske i mislim da će nam iskustvo iz te utakmice biti izuzetni značajno. Bila je to utakmica sa dosta kontakta, na koji nijesmo dobro odgovorili u prvih 20 minuta i to se na kraju pokazalo kao presudno." analizira selektor.

Stručni štab će narednih dana u Tivtu raditi na otklanjanju grešaka, kako bi se u pravoj formi dočekao start šampionata Evrope.

"Ono što je evidentno nakon ovog turnira je nedostatak snage koja je u ovom uzrastu izuzetno značajna. Ipak, isto tako, vidjelo se da imamo talentovanih djevojčica koje će nadam se taj deficit nadoknaditi željom i energijom u oba pravca, što ne smije da dolazi u pitanje. Imamo još 15-ak dana priprema i još 2-3 sparing utakmice u kojima ćemo morati posvetiti pažnju nekim taktičkim elementima sa kojim ćemo se susretati na prvenstvu." zaključio je Radović.

Evropko prvenstvo B divizije za kadetkinje igra se u Bugarskoj, a rivali u grupi A su nam Slovenija, Srbija, BiH, Rumunija i Island.

Šampionat se održava od 15. do 24. avgusta.