FIBA pomjerila Eurobasket i otkazala sva takmičenja mlađih kategorija
08.04.2020

Bord FIBA Evrope odlučio je da se ovog ljeta ne igra košarka u mlađim kategorijama, a da se Eurobasket pomjeri za narednu godinu.

Zbog pomjeranja Olimpijskih igara evropski ogranak kuće košarke odlučio je da se održavanje Eurobasketa pomjeri za septembar 2022 (1. – 18.).

Sa druge strane neće biti pomjeranja kvalifikacija, tako da će naši košarkaši u novembru gostovati Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a u februaru naredne godine igraće protiv Francuske i Njemačke.

Eurobasket za žene ostaje da se igra od 17. do 27. juna 2021.

Na video sastanku kojim je predsjedavao prvi čovjek evropskog ogranka FIBA Turgaj Demirel, odlučeno je da se zbog aktuelne situacije vezane za koronavirus otkažu sva takmičenja u mlađim kategorijama.

Svih 16 takmičenja koja je trebalo da se igraju ovog ljeta neće biti održana.

Iz FIBA su odlučili da svi gradovi koji su bili određeni za domaćine takmičenja mogu da zadrže domaćinstva naredne godine, za kada su planirani turniri. Ipak, ukoliko neko i odustane od domaćinstva, biće otvorena nova procedura konkurisanja i dodeljivanja domaćinstva.

Sva klupska takmičenja koja organizuje FIBA biće najvjerovatnije nastavljena u septembru, ali uz promijenjen format: fajnal-for FIBA Evrokupa, fajnal-ejt ženske Evrolige i fajnal-ejt ženskog Evrokupa.