Optimizam u taboru košarkaša pred put za Francusku
22.11.2020

Naši košarkaši sa puno optimizma, uprkos svim problemima, čekaju novi izazov u kvalifikacijama za Eurobasket.

Selektor Boško Radović računaće na 14 košarkaša u Francuskoj i to su:

Nikola Ivanović, Džastin Kobs, Nemanja Vranješ, Fedor Žugić, Jovan Kljajić, Emir Hadžibegović, Suad Šehović, Dino Radončić, Nemanja Đurišić, Danilo Nikolić, Milko Bjelica, Marko Simonović, Zoran Nikolić i Vasilije Baćović.

Zbog problema sa kovidom-19, povredama, dosta je promjena u odnosu na prošli kvalifikacioni prozor.

"U odnosu na duele u februaru mi smo bez četiri košarkaša, imamo povratnika Vranješa i nekoliko debitanata pa u drugačijem sastavu idemo na ovaj praktično turnir koji se igra u Francuskoj. Mislim da je ovo možda i najvažniji prozor u kvalifikacijama. Teško je uz sve probleme pričati o očekivanjima, nakon što je veliki broj košarkaša u ovom mjesecu bio pozitivan na Kovid-19, gro njih iz Budućnosti. Raduje njihova pobjeda i dobra igra u drugom poluvremenu protiv Breše. Momci koji su sa nama su najboljih 14 igrača koje u ovom momentu imamo. Duel sa Njemačkom koji je prvi, praktično je pripremljen, ostalo je da odradimo nekoliko treninga u Francuskoj, da se najbolje što možemo spremimo za oba meča i uđemo sa ambicijom da se pobijedimo", poručio je selektor Radović.

Naša selekcija u prva dva kola kvalifikacija ostvarila je polovičan učinak, pobijedila Veliku Britaniju, pa izgubila od Francuske. Zanimljivo da sve četiri ekipe pred balon u Pou, imaju po pobjedu i poraz.

"Poslije prvog prozora jedna pobjeda i jedan poraz, tako da u ovaj prozor ulazimo optimistično. Imamo priliku da možda već u ovom prozoru plasiramo se na Eurobasket, ali neće biti lako. Problem je to što je u prethodnom periodu dosta nas bilo pozitivno, još nijesam vidio koliko su ostali spremni, ali ja sam posljednje dvije sedmice trenirao maksimalno i spreman ulazim u prozor", poručio je Milko Bjelica.

Selektoru Radoviću u radu će pomagati treneri Blagota Sekulić i Vladimir Todorović, kondicioni trener Milovan Ljubojević, doktor Aleksandar Radović, fizioterapeut Periša Čagorović i tim menadžer Nikola Peković.

"Mi idemo sa košarkašima koji su spremni da igraju, koji su negativni na PCR testu, koji su se odazvali pozivu i trudićemo se da damo maksimum. Ja se nadam da će momci pružiti sve od sebe, jer je ovo reprezentacija i čast je igrati za svoju zemlju. Situacija je čudna u sred sezone dosta njih je pauziralo od sedam do 14 dana, tako da je to hendikep za nas. Ipak šta je tu je, bitno je da damo maksimum", istakao je Peković.

Košarkaši u ponedjeljak putuju za Po. Duel sa Njemačkom je u petak u 21 sat, dok je susret sa Velikom Britanijom u nedjelju u 18 sati.

Svi košarkaši i članovi stručnog štaba testirani su na Kovid-19, u slučaju da bude pozitivnih rezultata, postoji mogućnost da dođe i do promjene na spisku.