Velika pobjeda za još veći korak ka Eurobasketu
04.02.2021

Crnogorske košarkašice napravile su veliki korak ka Eurobasketu.

Naše djevojke pobijedile su Švedsku 69:67, pa ih sada samo pobjeda nad Izraelom dijeli od plasmana na Evropsko prvenstvo.

Sjajan meč odigrale su izabranice Jelene Škerović u Bemax areni, a obilježila ga je i Jelena Dubljević sa 34 poena, 14 skokova i pet asistencija.

"Ogromna pobjeda koja je za žensku košarku vrijedna medalje, ova pobjeda je za mene večeras medalja. Sjajna borba svih 40 minuta, sjajna energija, neka nova energija, pokazali smo to večeras, velika želja za pobjedom i želja za revanšom nakon nekoliko poraza od Švedske. Svi znamo da za njih nije ovo bilo bitno, ali svi znamo kakav je to mentalitet i da su oni došli da nas dobiju 20 razlike, ako mogu. Tako da nakon ove pobjede osjećam veliko olakšanje, ali samo trenutno, jer nas očekuje jedna teška utakmica za dva dana, najvažnija utakmica, jer bez te utakmice ne idemo na Eurobasket", poručila je Dubljević nakon meča.

Šveđankama ovaj meč nije rezultatski značio, ali je bilo jasno od starta da su u Podgoricu došle da pobijede. Bilo je jasno i da je naša ekipa pod pritiskom ušla u ovaj susret, što su gošće iskoristile i stvorile i osam poena prednosti u osmom minutu 12:20.

Ipak naš sastav nije gubio vjeru, pa je serijom 14:2 u 19. minutu stigao do preokreta 30:26.

Tu je krenula naša bolja igra, prvenstveno u odbrani, pa smo tokom treće četvrtine pobjegli na 47:39.

Prednost smo držali sigurno, sve do drugog minuta posljednje četvrtine kada su gošče serijom 7:0 preokrenule na 55:56.

Dubljević i Getling su tada odgovorile i serijom 9:2 i praktično tu riješile duel.

"Presudila je u odlučujućim momentima koncentracija u odbrani i što smo popravili defanzivni skok, nijesmo im dozvolili skok u napadu poslije kog su naših sedam poena prednosti istopili trojkama", istakla je selektorka Škerović.

Getling je dodala 13 poena i sedam skokova, po osam poena ubacile su Božica Mujović i Milica Jovanović.

Slijedi dan koji će biti prvenstveno posvećen odmoru.

"Sigurno će umor uticati malo na naredni meč, ali mi ćemo sve podrediti oporavku tokom čitavog dana sjutra, kako bi odmorni dočekali naredni susret. Vjerujem da će djevojke imati dovoljno snage da utakmicu sa Izraelom u našu korist riješimo", ističe Škerović, a slično razmišlja i Dubljević:

"Biće teško, ali nije prvi put da smo u ovoj situaciji, moramo se oporaviti. Imamo dan za to, za video za analizu, da se malo opustimo psihički jer mislim da smo bili jako opterećeni ovom utakmicom, jer znali smo šta donosi ili odnosi. Izrael jeste lakši protivnik od Švedske, ali je jako atipična ekipa, igra atipičnu košarku, tako da uz isto zalaganje i fokus, mislim da ne bi trebalo da imamo problema".

Sa Izraelkama igramo u subotu i pobjedom bi se plasirali na Eurobasket.

"Već smo pričali, djevojke su svjesne da se moramo fokusirati na Izrael. Euforija je logična, jer smo pobijedili jednu sjajnu ekipu Švedske i napravili smo veliki korak ka Evropskom prvenstvu. Ipak svi znamo svoje zadatke, one su svjesne da imamo još jednu utakmicu. Nakon te pobjede možemo da slavimo slobodno", zaključila je Škerović.