Košarkašice još jednom potvrdile da im je mjesto među najboljima
06.02.2021

Naše najbolje košarkašice još jednom su izborile plasman na Evropsko prvenstvo.

Crnogorke su šesti put zaredom stigle do smotre najbolji evropskih selekcija i time nastavile fenomenalan kontitnuitet.

Novi veliki uspjeh ovjerile su naše djevojke protiv Izraela, pobjedom 78:52.

"Ovo je nova šansu za žensku košarku, nadam se da ćemo ovim uspjehom motivisati klubove da ulažu više u žensku košarku, da se više posvete, jer ženska košarka svih ovih godina traje, mi smo seniorska reprezentacija koja je uvijek od 2011. se plasirala na Evropsko prvenstvo što je veliki uspjeh. Tako da se nadam da će ovo biti podstrek za sve klubove, da ne izgubimo tok plasmana na velika takmičenja, što je u ovom momentu najbitnije", poručila je Jelena Dubljević.

Naš sastav je od starta krenuo sa jakom odbranom protiv Izraela što se isplatilo jer je nakon deset minuta razlika bila 14 poena - 23:9.

Na odmor se otišlo pri rezultatu 25:38, a onda je na početku treće četvrtine Izrael prišao na minus 8. Tada su se naše raspucale i vrlo brzo su odgovorile.

Serijom 17:2 Crna Gora je otišla na plus 23 - 57:34 i više nakon toga dileme nije.

"Samo do početka treće četvrtine može se reći da je rezultat bio u egalu. Nakon toga kvalitet je bio na našoj strani. Starije igračice su i u utakmici protiv Švedske pokazale kakav kvalitet imamo, onda smo i mi mlađe dobile šansu koju smo iskoristile i plasirali se na Evropsko prvenstvo. To je nevjerovatan uspjeh, za žensku košarku, za ovako malu zemlju", kazala je Kristina Raković.

Milica Jovanović ubacila je 16 poena, Markiša Getling dodala je 15, 13 poena ubacila je Božica Mujović, po devet Kristina Raković i Jovana Pašić, osam Jelena Dubljević, četiri Bojana Kovačević, dva Sofija Živaljević.

Izabranice selektorke Škerović kvalifikacije su završili sa tri pobjede i porazom.