Nikola Peković novi predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore
24.05.2021

Nikola Peković je novi predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore.

Peković je na Skupštini dobio jednoglasnu podršku delagata da naslijedi Veselina Barovića.

Nikola Peković rođen je u Bijelom Polju 3. januara 1986. Već sa 17 godina počeo je inostranu košarkašku karijeru, pošto je 2003. postao član Atlasa. Igrao je u Avali, a na najvećoj sceni počeo je da se pokazuje u dresu Partizana. Sa crno-bijelima za tri godine osvojio je tri titule prvaka Srbije, dva trofeja Jadranske lige i kup Radivoja Koraća. 2008. bio je MVP F4 Jadranske lige čime se nametnuo Panatinaikosu. Sa grčkim velikanom potpisao je trogodišnji ugovor i pomogao je da ekipa stigne do titule u Evroligi 2009, kada je bio član idealne petorke elitnog takmičenja.

Kao jedan od najboljih evropskih centara prešao je u redove Minesote koja ga je draftovala 2008. kao 31. pika. Sedam godina proveo je u Minesoti, a najbolje partije pružio je u sezoni 2013/14 kada je uz prosjek od 17,5 poena i 8,7 skokova predvodio "vukove" do 40 pobjeda u sezoni.

Nakon brojnih problema koje je izazvala hronična povreda desnog skočnog zgloba, Peković je 2017. završio karijeru tokom koje je odigrao i 45 utakmica za reprezentaciju Crne Gore.

Peković je po završetku karijere 22 mjeseca bio predsjednik Partizana. Od januara 2020. bio je tim menadžer muške seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore.

Barović će od sada biti član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Crne Gore.

Na sjednici Skupštine izabran je i novi predsjednik Skupštine KSCG to će biti Radoslav Jovanović. Za zamjenika Skupštine KSCG izabran je Zoran Kojičić.

Predsjednik Arbitražne komisije je Željko Vuković, a član komisije Radoje Božović.

Novi član Nadzornog odbora je Jovan Marković.

Današnja Skupština počela je minutom ćutanja u čast preminulih košarkaških radnika: Rafeta Husovića bivšeg predsjednika Skupštine KSCG, Miodraga Baletića bivšeg selektora ženske košarkaške reprezentacije i Miodraga Bojanića predsjednika Arbitražne komisije.