Injiges zadovoljan, Aleksić optimista, slijedi provjera sa Katalonijom
22.05.2018

Crnogorske košarkašice ulaze u završni dio desetodnevnih priprema u Podgorici.

Selektor Roberto Injiges zadovoljan je onim što su djevojke prikazale u dvorani kompleksa Verde, a prava provjera uslijediće u Đironi na meču protiv reprezentacije Katalonije.

Za razliku od prethodnih okupljanja koja su bila fokusirana na mečeve, ovaj put Injiges je dobio šansu da radi punom parom sa djevojkama koje su dio A tima, ali i mlađima koje bi trebalo da priključe u budućnosti.

"Konačno imamo šansu da radimo. Pozvali smo dosta mladih košarkašica, neke koje nijesam imao priliku da vidim niti da radim sa njima do sada. Veoma je važno da svim tim djevojkama damo šansu, da osjete da su dio reprezentacije i da ima prostora za njih ovdje i da u jednom momentu mogu biti dio selekcije. Takođe imamo i nekoliko povrijeđenih djevojaka, čiji oporavak želimo da provjerimo poput Jelene Vučetić. Ovih deset dana su vrlo važni za nas, za budućnost." kazao je selektor Injiges.

Na pitanje da li je vidio kvalitet koji bi mogao da pomogne već u novembru za završetak kvalifikacija, selektor kaže da je o tome rano pričati.

"U novembru će ipak biti tu sve naše najbolje košarkašice. Želimo tu Jelenu Dubljević, oporavljenu Jelenu Vučetić, oporavljenu Anu Poček i sve djevojke koje su iznijele prethodni dio kvalifiakcija. Ipak uvijek volim da dam šansu mladim košarkašicama, idemo u Đironu gdje ćemo odigrati vrlo bitnu utakmicu za nas. Moraju da rade i moraju da mi pokažu da zaslužuju da budu ovdje." poručuje Injiges.

Miks iskustva i mladosti recept je za dobar rad, kaže i Snežana Aleksić koja stiže nakon izuzetno uspješne sezone u Valensiji. Naš organizator igre smatra da će rad sa selektorom prijati mladim košarkašicama.

"Došle smo tih deset dana da se okupimo, naravno selektor je htio da okupi mlađe djevojke i nas nekoliko starijih, što će svima odgovarati. Mlađe su dobile šansu da vide kako se ovdje radi, mislim da su došle u pravo vrijeme jer selektor Injiges dobro zna kako bi trebalo da se radi sa njima. On je sjajan trener, vidite i sami kakve rezultate postiže i sam poziv je za ove mlađe djevojke uspjeh.  Ovo je šansa da kao tim još više napredujemo i naravno da se pripremimo za nastavak kvalifikacija." smatra Snežana.

Selektor Injiges je insistirao da se održi okupljanje tokom maja i ono je početak programa koji je pripremio za ovo ljeto za sve selekcije. Vjeruje da je to pravi put da se stvori jak nacionalni tim za budućnost, ali i pravi sistem rada.

"Veoma je teško za nas da utičemo na napredak košarkašica, kada radimo po desetak dana na svakih nekoliko mjeseci. Djevojke imaju svoje klubove, imam i ja, tako da je individualni napredak teško postići jer je za to potrebno mnogo vremena. Pokušavamo to da uradimo i za ovo kratko vrijeme, nekim varijantama u napadu i u odbrani. Ipak za mene je najvažnije da znamo košarkašice, da znamo koja šta u određenom momentu može da nam donese. Takođe želimo da im donesemo osjećaj da kad dođu ovdje na pripreme, da pripadaju tu.", ističe trener koji je sa mađarskim Sopronom ove sezone stigao do finala Evrolige. On je na ovo okupljanje pozvao i tri djevojke koje nastupaju u Sjedinjenim državama, Sofiju Živaljević, Klaudiju Baćović i Slađanu Raković.

"Mislim da one imaju neke dobre stvari koje donose iz Sjedinjenih država, prvenstveno iz tog sportskog obrazovanja koje se tamo dobija. Mislim da je to važno za naš tim. Veoma sam zadovoljan kako rade." ističe Injiges.

Naše djevojke će u novembru igrati protiv Bosne i Hercegovine i Slovačke odlučujuće mečeve u kvalifikacijama za Eurobasket. Pobjede garantuju prvo mjesto i plasman na šampionat kontinenta.

"Naravno optimisti smo po pitanju plasmana na Eurobasket. Potrebne su nam dvije pobjede, znamo da će biti teško, ali ako budemo dali sve od sebe i ako nas zaobiđu povrede, ako budemo u punom sastavu sve zavisi od nas." uvjerena je Aleksić.

Crnogorke u četvrtak putuju za Đironu. Meč sa Katalonijom je u petak, 25. maja.