Počeo seminar za košarkaške trener u Podgorici
09.06.2018

Šesti seminar u organizaciji "Udruženja košarkaških trenera Crne Gore" okupio je opet izuzetna trenerska imena u ulozi predavača.

Predsjednik udruženja Bogdan Tanjević izuzetno je ponosan na to što su iz godine u godinu klinike sve kvalitetnije, pa je to slučaj i ovog juna.

"Svake godine smo ovdje, zapada i mene po funkciji. Opet smo napravili odličan seminar. Imali smo ukupno 51. predavača u nekoliko posljednjih godina. Sve vrsni, koji su donijeli najbolja moguća znanja na naš teren. Treneri imaju mogućnost da mnogo toga prihvate, razdijele, usvoje, prenesu, a računam da svaki od njih ima i nešto svoje. Da sam kao mlad trener, imao ovoliko prilika, vjerovatno bih imao i lakši život", kazao je u uvodnom izlaganju legenda evropske košarke i bivši selektor crnogorske reprezentacije Bogdan Tanjević.

Među predavačima ove se godine našao i selektor ženske reprezentacije Roberto Injiges. Španski stručnjak otkriva da nije ispunio želju FIBA da se nađe na nekim seminarima, ali jeste dao pozitivan odgovor na poziv UKTCG.

"Nijesam mogao da odbijem poziv od Danila Mitrovića i federacije,  odbio sam da vodim neke seminare u Portugalu. Zadovoljan sam što sam ovdje, ne samo zbog predavanja već i zbog toga što ću slušati ostala predavanja, družiti se sa ljudima koji su trenerske legende i tako učiti nešto novo, svjestan da svi možemo da napredujemo iz dana u dan", ispričao je selektor seniorske reprezentacije.

Još jedno zvučno ime stiže iz Turske. Dobro poznati Oktaj Mahmuti, trener Galatasaraja, koji je vodio i Efes, Darušafaku, Beneton, zadovoljan je što je stigao u Podgoricu.

"Kada me je Danilo pozvao, osjećao sam se počašćenim i povlašćenim što ću biti ovdje. Uvijek sam srećan kada sam na ovim prostorima gdje su najveći korijeni evropske košarke. Kada ovo kažem ne mislim samo na Crnu Goru, nego na ovu geografiju.  Nijesam došao nikoga da učim. Daću samo mišljenje u vezi nekih razmišljanja o nekim stvarima. Radiću individualno sa visokim igračima i odbranu pikenrola. Podijeliću samo ideje", poručio je Mahmuti.

Željko Lukajić čest je gost na seminarima u Crnoj Gori, a nakon 40 godina trenerske karijere ima šta da pokaže mladima.

"Zahvalio bih se Boši i Danilu Mitroviću na povjerenju. Sa ovog mjesta mogu da prenesem iskustvo i saznanja i nešto što sam doživljavao u karijeri. Mlađim kolegama poželio bih puno dobre energije, jer bez nje ne ide. Košarka je nauka, ali i zanat, a zanat se stiče. Postaješ veliki trener kada imaš i puno godina i iskustva. Nadam se da ću natjerati kolege na razmišljanja, na rješenja, a najbolje rješenje je samo jedno, napraviti igrača."

Milan Minić je radio sa gotovo svim velikim trenerskim imenima iz Srbije. Veliki je radnik, a Bogdan Tanjević je otkrio da Minić ima nadimak Slovenac jer radi neprestano. Minić će na predavanju pričati o realizaciji plana igre na terenu.

"I tu postoje problemi koji se moraju rješavati efikasnije na kraći način, s obzirom da su zahtjevni, a broj utakmica sve veći, a broj treninga manji. Ako hoćete samo usmeno da prenesete timu kako da igra na terenu, onda morate da imate za to iskusne igrače. Ali, u sastavu nemate samo i uvijek takve igrače. Zato se takve stvari rjeđavaju na treningu, kroz podršku, svjesni da je vremena malo ili da ga uopšte nemate." kaže Minić.

Svoje znanje i iskustvo trenerima u Crnoj Gori u dvorani Sportskog kulturnog centra Univerziteta Crne Gore prenio je i Dejan Milojević.