Crna Gora 11. na Evropskom prvenstvu za mlade
22.07.2018

Crna Gora je na 11. mjestu završila nastup na Evropskom prvenstvu za mlade u Njemačkoj.

Naši reprezentativci su u posljednjem meču nadigrali lako Ukrajinu 98:79.

"Cilj je ispunjen, ostale su i neke kvalitetne ekipe iza nas. Utakmice koje je realno trebalo da dobijemo, dobili smo. Manja rotacija uticala je da nemamo snage i kapaciteta da priprijetimo boljima. Francuska je u osmini finala pokazala je da je bolja, kada pogledamo i nije bilo realno da budemo među osam. 11. mjestom možemo biti zadovoljni gledajući na sve okolnosti. Problemi su nas pratili tokom godine, ali i tokom samih priprema, Vujović i Čepić su otpali zbog povreda, ranije su otkazali brojni košarkaši iz opravdanih ili neopravdanih razloga. Moramo istaći da smo na šampionat stigli sa čak osam igrača koji nemaju nikakvog iskustva u seniorskoj konkurenciji. Hvala svim momcima koji su bili gotovo dva mjeseca na pripremama ovog ljeta, maksimalno su odradili obaveze bili pravi profesionalci. Igrali su sa velikom željom za državu." kazao je selektor Dušan Dubljević nakon meča sa Ukrajincima.

Tokom duela za 11. mjesto kontrolisali smo rezultat praktično svih 40 minuta. Ukrajinci su parirali u uvodnom kvartalu koji je završen uz našu prednost 19:15, da bi do odmora višak bio uvećan na +11.

Treća četvrtina otklonila je sve dileme o pobjedniku meča, pošto su Crnogorci odigrali ofanzivno još jednu briljantnu četvrtinu, ubacili su 29 poena i stigli do 22 poena viška.

Miloš Popović je i na kraju odigrao kapitenski ubacio je 27 poena uz deset skokova. Fenomenalan kao i tokom čitavog turnira bio je Marko Simonović koji je dodao 24 poena uz osam uhvaćenih lopti. Milić Starovlah je duel završio sa 13 poena, Andrija Slavković je imao devet (uz po pet skokova i asistencija), Vuk Popović osam, a Vladan Kaluđerović sedam poena.

"Ovi momci sada bi trebalo prije svega da se standardno nađu u seniorskoj konkurenciji u klubovima. Kapiten Miloš Popović je bio pravi lider i na terenu i van njega. Milić Starovlah i Marko Simonović već su bili dio seniorske reprezentacije a sigurno da će u perspektivi biti prostora i za  neke druge igrače  da osjete kako je biti dio najjačeg nacionalnog tima." zaključio je Dubljević.

Naša selekcija je šampionat završila sa tri pobjede i četiri poraza.