Kadeti na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu
09.08.2018

Crnogorski košarkaši u petak počinju nastup na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina.

Novi Sad će biti domaćin najboljih ekipa Evrope u kadetskoj konkurenciji, a cilj naših momaka biće opstanak u eliti.

"Očekivanja i ujedno cilj je da se izbori opstanak u A diviziji, siguran sam da to ova generacija može da ostvari, a sigurno da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat." ističe Slobodan Savović.

Selektor je zadovoljan urađenim u toku priprema.

"Smatram da smo pripreme odradili odlično, svi igrači su pokazali ogromnu želju i volju da se dokažu i moram reći da su dali svoj maksimum. Imali smo dovoljno vremena da se uigramo i da postignemo neophodni nivo za predstojeće prvenstvo. Postoji žal za određenim igračima koji nisu bili u mogucnosti da se odazovu iz zdravstvenih razloga, prije svega mislim na Vukčevica i Pešića koji je bio sa nama na početku priprema ali i pored velike želje nije mogao da nastavi zbog problema sa ahilovom tetivom", kaže naš selektor.

Naša selekcija je tokom priprema odigrala više prijateljskih mečeva, osvojila turnir u Makedoniji, nastupala u Italiji.

"Sve utakmice su nam služile za uigravanje kompletne ekipe i ujedno da vidimo koliko ko od igrača može. Turnir u Italiji je bio protiv ekipa koje su favoriti za osvajanje medalje, Turska i Španija posjeduju ogroman kvalitet što su i pokazali, ali i pored poraza naročito protiv Španije smatram da možemo da igramo podjednako sa svima." poručuje Savović.

Prvi rival našoj ekipi biće Litvanija, u grupi su još Izrael i Slovenija.

"Pregledali smo sve rivale u grupi, siguran sam da neće biti lako, ali isto tako vjerujem u kvalitet naše reprezentacije i da možemo da igramo sa svima. U grupi treba obezbjediti što bolji rezultat i spremiti se za četvrtu utakmicu, osminu finala, gdje pobjeda donosi borbu za medalju, a poraz borbu za opstanak." smatra Savović.

Rival u osmini finala biće neko iz grupe B.

"U grupi B Španija i Srbija kao domaćin su sigurno favoriti, bilo bi dobro kada bi ih izbjegli u tom ukrštanju, mada nema lakih protivnika, na nama je da se spremimo za svaku utakmicu i pokušamo da ostvarimo sto bolji rezultat."

Prethodne godine naša kadetska selekcija osvojila je srebro na Evropskom prvenstvu. To je, kaže Savović, dodatan motiv za njegove momke.

"Mislim da nema pritiska, osvajanje srebra na prošlogodišnjem prvenstvu za ovu generaciju predstavlja samo motiv, siguran sam u to. Znam da su momci svjesni tog uspjeha i da će to iskoristiti da daju maksimum na ovogodišnjem prvenstvu.", zaključio je selektor.

DUel protiv Litvanije je u petak od 16 sati.