Iz Kijeva se vidi Kina
22.02.2019

Košarkaška reprezentacija Crne Gore pobjedom u Kijevu napravila je novi korak ka Mundobasketu. 

Naši momci su sa 76:74 savladali Ukrajinu, pa bi u Morači u ponedjeljak mogli da proslave plasman na Mundobasket.

Nakon poraza Letonije od Španije izabranici Zvezdana Mitrovića su na pol poziciji za plasman u Kinu.

Pobjeda donosi treće mjesto, ali i poraz do 8 razlike. 

Naša selekcija je loše otvorila meč. Sudije su dozvolile rivalu jaku igru u odbrani, naš tim se nije snašao, a promašena slobodna bacanja omogućila su rivalu da dođe do visoke prednost.

Poslije prve četvrtine bilo je 34:17, ali uprkos tome nije se gubila nada. Druga četvrtina donijela je mnogo stabilniju igru u odbrani, međutim brinuo je napad. Poslije 20 minuta rezultat je bio 40:26.

Čak i u tim momentima kada se nije ništa pogađalo na klupi je bila velika vjera i sjajna atmosfera zadržana je na klupi. Kapiten Blagota Sekulić bodrio je momke, stručni štab mijenja u pronalaženju prave petorke, a svi momci dali su doprinos - Suad, Sead Šehović, Nemanja Radović, Marko Todorović igrom pod oba koša, Aleksa, Petar...

Na to se nadovezao Nidam, koji je u drugom poluvremenu ušao u nestvarnu šutersku seriju, dao 23 od 26 poena u nastavku meča i predvodio je veliki preokret. Imali su naši nakon serije 12:0 i osam poena prednosti, ali je domaćin priprijetio. Dubljević je trojkom opet udaljio naš tim, ali nakon nekoliko promašaja sa penala, Ukrajinci su imali napad za produžetak, međutim zakasnili su da šutnu ka košu.

“Počeli smo sporo, Ukrajina žestoko, uz pomoć navijača. Stabilizovali smo, smanjivali razliku malo po malo i ostvarili veliku pobjedu”, rekao je Nidam.

Pored sjajnog Nidama, Bojan Dubljević upisao je 11, a Suad Šehović devet, Aleksa Popović osam koliko i Marko Todorović koji je imao i deset skokova!

Meč odluke je u ponedjeljak u Morači.