Istorijat

Košarka u Crnoj Gori organizovano se igra od 1947. Naše ekipe su te godine nastupale na "Turniru gradova" u Rijeci, a nakon toga je održano i prvo crnogorsko prvenstvo.

Učestvovale su samo tri ekipe, pobijedilo je "Jedinstvo" iz Herceg Novog u konkurenciji "Arsenala" i "Bokelja" inače prvog kluba na našim prostorima koji je osnovan u Kotoru.

Na četvrtom prvenstvu Crne Gore, 1950. pojavili su se prvi put i Budućnost iz Titograda, Sutjeska iz Nikšića, te šampion te godine tim Breznik iz Pljevalja. Godinu kasnije konkurenciju je pojačao Lovćen...

Popularizacijom košarke rastao je broj ekipa u našoj zemlji, pa je tako 1977. 30 godina po organizaciji prvog prvenstva, počelo je takmičenje i u "II republičkoj ligi".

Košarkaški savez Crne Gore 2015. proslavio je 60 godina postojanja, a kao datum osnivanja uzima se 22. februar 1955.

Prvih šest godina predsjednik je bio Milo Vrbica, nosilac "Zlatne značke KSCG-a". Naslijedio ga je Ilija Pajević 1961. Cetinjanin koji je bio član klubova "Lovćen" i "Kotor" devet godina bio je na čelu naše kuće košarke, a bio je i prvi predsjednik "Zbora sudija Crne Gore".

Treći predsjednik KSCG-a 1970. postao je Gavrilo Petranović. Dugogodišnji sekretar u KSCG-u tri godine se zadržao na mjestu prvog čovjeka crnogorske košarke.

Naslijedio ga je Vojislav - Vojo Saveljić, nosilac "Zlatne značke KSJ-a" koji se do 1977. zadržao na funkciji. Tada na predsjedničko mjesto dolazi Titograđanin Radoslav Ratko Kovačević, dugogodišnji sekretar i predsjednik KK Budućnost.

1981. i 1982. predsjednik je bio Vasilije Vesko Vojvodić, a nakon njega priliku da bude na čelu KSCG-a dobio je i Svetozar Vuletić. Poslije njih za predsjednika je postavljen Cetinjanin Petar Vujović, a od 1989. došao je Želimir Cerović.

Cerović je ostao prvi čovjek naše košarke do 1998. a nakon njega dvije godine trajao je mandat Momčila Dapčevića.

Od 2000. deset godina, tokom kojih je KSCG postao i član FIBA, Veselin Barović je bio predsjednik. 2010. na godinu je tu funkciju obavljao Igor Lukšić, a od 2011. do danas na čelu je Milo Đukanović.

KSCG je od 1955. do 2003. bio član Košarkaškog saveza Jugoslavije, a na čelu KSJ-a u tom periodu bilo je više Crnogorac: Ivan Đani Popović, Danilo Knežević, Božina Ćulafić, Veselin Barović i Želimir Cerović.

Naš savez je član Svjetske košarkaške federacije od 27. avgusta 2006. a na kongresu održanom u Tokiju, predstavljao nas je član Predsjedništva - Danilo Mitrović.

Od prijema u FIBA naše seniorske selekcije više puta učestvovale su na Evropskim šampionatima, a najveći uspjeh seniori su ostvarili 2017. plasmanom u osminu finala. Košarkašice su dva puta otišle korak dalje, stale su blizu sna - medalje, pošto su gubile u četvrtfinalu.

Najveći reprezentativni uspjeh je srebrna medalja naše kadetske reprezentacije na Eurobasketu koji je igran 2017. u Podgorici. Crnogorci su stigli do finala gdje ih je zaustavila Francuska .