Spremne za Rusiju: Energija, borbenost, jaka odbrana i prave odluke za dobar meč
10.11.2021

Naše najbolje košarkašice vjeruju da mogu odigrati dobar meč protiv favorizovane Rusije na startu kvalifikacija za Eurobasket.

Bez selektorke Jelene Škerović koja zbog kovida-19 neće biti na klupi, Crna Gora je pred najvećim ispitom u kvalifikacijama.

Rusija je ekipa koja igra vrhunsku košarku, ima igračice u Evrokupu i Evroligi i uz to odlične rezultate posljednjih godina, zaključno sa ljetošnjim Eurobasketom.

"Počinjemo od Rusije, biće to težak meč za nas. Rusija je od posljednjih 17 utakmica izgubila samo tri, igrali su četvrtfinale Eurobasketa. Imaju dobru generaciju, odlično igraju i neće biti lak meč za nas. Ipak mi se pripremamo veoma dobro, košarkašice su uzbuđene što opet igraju kod kuće, imaćemo našu šansu na meču", poručio je Jelenin pomoćnik Alberto Antunja koji će sa klupe voditi duel protiv Ruskinja. 

Siguran je u to da će ekipa biti spremna jer već dugo se radi na taktici za ovaj duel.

"U kontaktu sam sa Jelenom Škerović već dva mjeseca, pripremali smo utakmicu. To što je kovid pozitivna neće promijeniti stvari. Ona vjeruje u mene, mi vjerujemo u košarkašice i mislim da znaju dobro kako želimo da igramo, sve će biti isto, igraćemo sa istom energijom. Svi znamo koji je naš cilj i zašto se borimo", ističe Antunja.

Bez Jelene Dubljević, Snežane Aleksić dodatno podmlađen tim spreman je za nove izazovne kvalifikacije. Cilj je Eurobasket iako će posao biti izuzetno težak.

"Okupili smo za ovaj kvalifikacioni prozor sa jako podmlađenom ekipom, naravno da će faliti iskustvo Jelene i Sneže, ali ono što donose mlađe košarkašice je jedna velika energija, jedna velika borbenost, želja za radom, za pobjedama i mi ćemo to iskoristiti na najbolji mogući način. Shvatamo kvalitet Rusije, znamo kako su igrali na Evropskom prvenstvu, ali smatram da jakom odbranom, smirenošću i donošenjem pravih odluka, što nam je bio problem na Eurobasketu, možemo da odigramo jedan jako dobar meč i sigurno da nećemo dozvoliti nikom na našem terenu da se poigrava. Igramo bez selektorke, koja će sigurno nedostajati, ali vjerujemo pomoćnicima Albertu i Vladu i vjerujem da je ona prenijela svoju taktiku i očekujem jedan jako dobar meč", ističe Milica Jovanović.

Naša kapitenka vrlo dobro zna kvalitet rivala.

"Upravo prije nedjelju dana sam igrala u Evrokupu protiv jedne ruske ekipe iz koje je par igračica ovdje. Sigurno jedna od najboljih je Musina koja je jak napadač i ima veliku slobodu u igri i na nju treba obratiti veliku pažnju kao i na Vadjejevu koja igra Evroligu od 17 godine i vjerujem da će te dvije igračice nositi najveći teret. Mislim da smo se dobro pripremile za to", obećava Milica.

Upravo će košarkašica Miškolca, uz još nekoliko iskisnijih, preuzeti ulogu liderke, vjeruje da su djevojke spremne da naprave iskorak.

"Mislim da smo nas nekoliko u posljednje vrijeme imale sve veću i veću ulogu i pripremane smo na ovo što će sad da se desi u našoj reprezentaciji, ova smjena generacija i mislim da smo dobro pripremljene na tu odgovornost koja dolazi sa ovim utakmicama. Obožavamo ovaj period kada igramo za reprezentaciju i sigurna sam da ćemo dati sve od sebe da odgovorimo na pravi način", kaže Jovanović i dodaje što bi moglo nama da bude prednost.

"Svakako ova utakmica kod kuće je najbitnija i mislim da ulazimo rasterećno i to je neka naša prednost. Mislim da niko u Evropi ne očekuje ništa veliko od nas u ovom meču, pogotovo zato što Jelena Dubljević nije tu, međutim vjerujem da imamo neke adute i da možemo da odigramo jedan jako dobar meč".

Duel u Bemax areni počinje u 18:30, usljed aktuelnih epidemioloških mjera broj gledalaca je ograničen, pa karata neće biti u slobodnoj prodaji.