Velika borba i sjajna igra Crne Gore ostali bez nagrade, Francuska pobijedila na startu kvalifikacija
26.11.2021

Naši košarkaši poraženi su na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo od Francuske 73:67.

Crna Gora je odigrala odličan meč, ali u posljednjoj četvrtini domaći su na krilima više od 5000 navijača ipak slavili.

Šteta jer je naš nacionalni tim odigrao odlično protiv favorita i dobrih 35 minuta išao ka iznenađujućem trijumfu, iako je na momente domaćin imao i podršku sudijske trojke.

"Šteta je što smo u nekoliko minuta prosuli sve što smo gradili tokom cijelog meča. Protiv jedne tako ozbiljne ekipe, par praznih minuta obično ovako rezultira. Nadam se da ćemo iz ove utakmice da izvučemo ono dobro, da se, koliko je moguće, odmorimo od teškog puta i nadam se da ćemo graditi igru na osnovu ove dobre utakmice, i da uz odličnu partiju zabilježimo pobjedu protiv Portugala kući", poručio je nakon meča Vladimir Mihailović.

Naši su sa mnogo samopouzdanja ušli u meč. Nijesu bili impresionirani ni rivalom ni atmosferom u dvorani u Pou. Odbrana je bila besprekorna, Francuzi poveli samo na startu 3:2, a onda naši stigli na 12:5 i kasnije 22:13 poslije deset minuta.

U drugoj četvrtini smo uspijevali da vodimo, uz sjajno šutersko izdanje Mihailovića, ali je Francuska uhvatila priključak i poravnala na 38. poenu.

U trećoj četvrtini ponovo je Crna Gora gospodarila terenom. Odbrana je opet bila sjajna, a u napadu rješenja su bila prava. Trojkama Mihailovića i Kobsa, te košem uz dodatno bacanje Radončića napravili smo seriju 9:0, kojom smo stigli do 56:46.

Sačuvali smo sedam poena prednosti do pauze između dvije četvrtine - 56:49.

Dugo smo bili u vođstvu i u završnom kvartalu. Nikola Lang je ušao u seriju poena i vratio je potpuno domaće u igru. Pogodio je tri trojke i jednom za dva i preokrenuo na 65:63. Francuska je u tom periodu napravila 9:1 za 72:64 čime je riješila meč.

"U ovakvim utakmicama sa velikim reprezentacijama, sa favoritima, nam, stalno, fale dva-tri minuta. Ali, mislim da smo, pored svega toga, igrali veoma dobru utakmicu 35 minuta. A onda smo odbrambeno dozvolili najboljem šuteru da ubaci dvije trojke, da utrči neki “bekdor” i tu primimo nekih 7-8 poena, potpuno neiskusno, što nije bila petorka na terenu. Na kraju, mislim da smo odigrali dobru utakmicu, a duža klupa i duži roster Francuske su bili ključ ove utakmice. Ono što bode oči jeste 11 promašenih bacanja, a da bi se pobijedila Francuska na njenom terenu, moraju da se eliminišu sve greške i da se u dobrim procentima ubace bacanja. Očekuje nas put nazad i veoma važna utakmica protiv Portugala u Podgorici", poručio je selektor Boško Radović.

Mihailović je ubacio 23 poena uz po četiri skoka i ukradene lopte. Kobs je dodao 16 poena, Radončić 11.

Naš sastav u ponedjeljak igra u Podgorici protiv Portugala koji je na startu izgubio od Mađarske.