Crna Gora ubjedljiva protiv Portugala za prvu pobjedu u kvalifikacijama za SP
29.11.2021

Crna Gora je napravila veliki korak ka drugoj fazi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, pobjedom protiv Portugala.

Naši košarkaši slavili su 83:69 u Bemax areni i upisali su prvu pobjedu.

Portugalci su na startu poveli 6:2, a onda je naš sastav odgovorio serijom 7:0, preokrenuo i prednost nije ispuštao do kraja.

Crnogorci su u prvoj četvrtini stekli dvocifrenu prednost 22:12 i 24:14, ali su gosti uspjeli da se primaknu.

Drugu četvrtinu Portugal je otvorio serijom 7:0 i prišao na 24:21.

Naš sastav je nakon toga vezao sedam poena i opet otišao na plus 11. Ipak do odmora sačuvali smo samo pet poena plusa!

Kada je Portugal prišao na 41:39 razigrao se Vladimir Mihailović, koji je vezao osam poena i omogućio da se nakon bacanja Dina Radončića odlijepimo na 54:40.

Tada nijesmo prelomili meč. Uporni Portugalci su opet zaostatak vratili na jednocifreni. Međutim početkom posljednje četvrtine trojkom Nemanje Radovića pobjegli smo na 73:56 i tu osigurali trijumf.

“Čestitke igračima. Igrali smo dvije fizički zahtjevne, iscrpljujuće utakmice u tri dana. Kao što smo rekli prije meča, ključ je bila odbrana, igrali smo je veoma dobro. Bilo je nekoliko minuta bez koncentracije, ali to nije ništa neuobičajeno. Ova pobjeda je veoma važna za sljedeći ‘prozor’, kad igramo dvije utakmice sa Mađarskom. Svaki trijumf je veoma važan zbog sljedeće grupe, ali i da dobijemo samopouzdanje”, rekao je nakon meča selektor Boško Radović.

“U ovakvom tipu takmičenja ne možeš da imaš lake protivnike i utakmice. Pripremili smo se koliko je bilo moguće za specifičnu košarku koju igra Portugal, sa puno trčanja i dobrim šutem za tri poena. Odigrali smo prilično dobro, iako smo na momente dozvoljavali rivalu da se vraća”, kazao je Mihailović.

U našoj selekciji 22 poena Džastina Kobsa, 17 je ubacio Mihailović, 14 Radović, a po 11 poena i skokova imao je Zoran Nikolić.

Kod gostiju 16 poena Relvaoa, 14 je dodao Brito.

U drugom meču grupe E Francuska je u gostima savladala Mađarsku 78:54.

Francuzi imaju dvije pobjede, Crna Gora i Mađarska upisali su po pobjedu, dok je Portugal na nuli.