Cilj ispunjen, dobra igra plod velikog truda igrača
05.08.2018

Crnogorski košarkaši na osmom mjestu su završili Evropsko prvenstvo za juniore, a plasmanom u četvrtfinale nadmašili su cilj.

Opstanak je bio želja i to je obezbijeđeno pobjedom nad Španijom. Pored iznenađujuće pobjede nad furijom, prvenstvo su obilježili i tijesni porazi u posljednjim trenucima mečeva, tako je bilo i u borbi za sedmo mjesto protiv Velike Britanije.

“Danas isti scenario kao i u prethodne tri utakmice, protiv Srbije, Litvanije i Francuska. Četvrta izgubljena utakmica na dva razlike, ono što je obilježilo čitavo prvenstvo su praktično naši mečevi na jednu loptu, bili smo tim sa najviše dramatičnih završnica na prvenstvu.”, kazao je selektor Boško Radović.

Duel protiv Španije u osmini finala donio je izuzetno važan trijumf, a naši su praktično cijeli šampionat igrali na visokom nivou. Sigurno da je falilo i zajedničkih treninga jer su se redovi kompletirani tek nekoliko dana pred start šampionata zbog obaveza dijela reprezentativaca sa U17 nacionalnim timom na šampionatu planete.

“Sva sreća da smo bili prisebni u najvžanijoj utakmici protiv Španije, održali smo prednost i opstali. Zašto potenciramo opstanak? Jer tako ostajemo u najjačim takmičenjima u svim uzrastima i iz toga reprezentativci, ovi momci, svako ljeto imaju najjače moguće provjere. Mi smo na prvenstvu, osim protiv Njemačke igrali izuzetno dobro. Falilo je sreće dosta puta, ali to je manje bitno. Sa ekipom koja je skupljenja pet dana pred početak došli smo do toga da imamo zicer za polufinale, pored svih problema, grešaka, loših odluka, dekoncetracije, bili smo blizu borbe za medalje, tu je falilo sreće u tom jednom šutu. Juče smo, istina, podbacili i to nije bilo čudno, došao je dan kad smo pali nakon tih nesrećnih poraza. Protiv Britanije smo imali želju, vodili smo i imali sodlinu igru, međutim u posljednjoj četvrtini smo stali i otišli smo u poraz i na osmo mjesto.” ističe Radović.

Selektor na kraju ističe posvećenost svih igrača tokom priprema i na šampionatu.

“Ono što smo najavljivali kao cilj pred početak smo ispunili, završili smo na osmom mjestu. Kad smo krenuli potencirali smo da su nam prva i četvrta utakmica najvažnije na prvenstvu, nakon poraza od Britanije gdje smo bili ispod nekog željenog nivoa, odigrali smo odlično sa Litvanijom i Srbijom! Poslije tih poraza trebalo se dići, pokazati karakter i pobijediti super favorizovanu Španiju koja sem poraza od nas ima samo ubjedljvie pobjede. Zahvalio bih se momcima na frenetičnom radu svih 50 dana, zaslužili su u najmanju ruku da ostanu u diviziji, vjerovatno i više, sva ova dobra igra plod je njihovog velikog truda. Želim im mnogo sreće u klubovima i da napreduju.”, zaključio je selektor.