logo

Košarkaški savez Crne Gore

Muške reprezentacije

Mlada reprezentacija se priprema za Evropsko prvenstvo

Naša mlada reprezentacija priprema se Evropsko prvenstvo koje ih čeka u Grčkoj od 8. do 16. jula.

Prošle godine generacija igrača do 20 godina osvojila je bronzu na šampionatu u Podgorici.

"Jedna velika odgovornost poslije rezultata iz prošle godine. Sigurno, jednako teško, ako ne i teže nego prošli put. Teško da možemo pričati o ponavljanju takvog rezultata, koji smo ostvarili prošli put. To sigurno nije lako ponavljati u kontinuitetu, ali mi ćemo dati sve od sebe da se što bolje predstavimo," kazao je selektor Dušan Dubljević.

On se suočio sa velikim problemima na startu priprema pošto zbog brojnih obaveza fali dosta igrača.

"Od prošlogodišnje ekipe imamo sedam igrača, većinom su to bekovi i krila, ali je jedan veliki problem što do desetak dana pred početak prvenstva, nećemo imati puni roster na treningu. Počeli smo sa 12 igrača pripreme, čekamo i navijamo da se što prije završi SC Derby - Budućnost Voli u finalu, jer tu imamo pet-šest igrača koje čekamo da nam se priključe, plus Bogavac koji je opravdano odsutan do 5. juna."

Na širem spisku selektora Dubljevića su: Fedor Žugić, Danilo Ivanović, Luka Bogavac, Đorđe Jovanović, Zoran Vučeljić, Andrija Grbović, Lazar Radetić, Vasilije Dulović, Stefan Vukčević, Lazar Vukčević, Milun Mićanović, Siniša Bošković, Amar Hot, Petar Minić, Amar Ličina, Igor Joković, Nikola Ratknić, Andrija Vučurović, Mihailo Stijović, Filip Bošković, Aleksa Lekić, Krsto Dubljević, Jakša Pejović i David Mirković.

Već 7. juna naše momke čeka prva provjera protiv Kanade, a na turniru u Šibeniku rivali će biti još Hrvatka i Češka.

"Turnir u Hrvatskoj je dosta jak i daće nam smjernice i pokazati na koje igrače ozbiljnije možemo da računamo na velikom prvenstvu. Poslije toga igraćemo protiv Sjeverne Makedonije i bilo bi fenomenalno da tada budemo kompletni."

Rivali na šampionatu kontinenta su Španija, Estonija i Srbija.

"Ove godine smo imali prvi put situaciju da smo povlašćeni na žrijebu. Ipak desilo nam se da dobijemo Srbiju koja se vratila iz B divizije, a oni su uvijek favoriti za medalju. Uz Španiju i Estoniju to je moguće i najteža grupa na šampionatu. Teška je i ona sa kojom se ukrštamo, ali tako je svake godine."

Šampionat se igra u Heraklionu.