logo

Košarkaški savez Crne Gore

Ženske reprezentacije

Košarkašice za zlato, košarkaši za bronzu

Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore na dominantan način izborila je plasman u finale Igara malih zemalja Evrope, pobjedom nad Kiprom 78:44.

"Crvene" su juče od istih protivnica poražene, ali razlika u klasi je, ipak, očigledna, tako da su u polufinalu maksimalno ozbiljnim pristupom pokazale koliko su nadmoćne u ovoj konkurenciji.

U borbi za zlato u subotu od 14 i 30 igraju protiv Luksemburga, koga su na startu turnira pobijedile 64:52.

Po 16 poena u polufinalnoj pobjedi postigle su Milica Jovanović i Bojana Kovačević, 13 je upisala Marija Leković, 11 Sofija Živaljević.

"Malo smo se trgle nakon jučerašnje jako loše igre. Znale smo da smo mnogo kvalitetnije, tako da smo ušle sa većom motivacijom i koncentracijom, pa je razlika u kvalitetu došla do izražaja. Čeka nas još finale, želimo zlato. Malo je čudan turnir za nas, jer nismo navikle da igramo protiv ovakvih protivnica, pa su ovi mečevi na neki način i izazov. Ali sve je u svrhu priprema za Evropsko prvenstvo. Nadamo se da ćemo do 15. juna biti u najboljoj mogućoj formi", kazala je Sofija Živaljević.

"Opravdale smo ulogu favorita na turniru. Bilo je i motiva da im se revanširamo za poraz, koji nam je teško pao, ali koji je bio i posljedica umora. Nama je fokus Evropsko prvenstvo, mislim da smo iz dana u dan sve bolje, složnije i uigranije", kazala je Bojana Kovačević.

Košarkaši su poraženi od Malte 84:80 u meču, koji je prekinut deset sekundi prije kraja, odlukom sudija, koje su i „zakuvale" atmosferu, nizom veoma spornih odluka u korist domaćeg tima.

Nedosuđeni očigledni faulovi Maltežana, dosuđen namjeran faul našim igračima u finišu meča, izazvali su revolt igrača i stručnog štaba Crne Gore. Sudijski trio dodijelio je čak pet tehničkih grešaka klupi i košarkašima, došlo je do tenzija i između igrača, pa su arbitri, nedorasli i igri i atmosferi na tribinama, odlučili da prije kraja završe meč.

Crna Gora bi sjutra trebalo da igra za treće mjesto protiv Kipra od 12 i 15.